Kütüphane Haftası Kutlu Olsun.

Kütüphane Haftası Kutlu Olsun.

Kütphaneler Haftası

28.03.2024 22

KİTAP OKUMANIN FAYDALARI

 

 

1-             Stresle Baş Etmenin Yolu Kitap Okumaktır.

2-             Kelime Dağarcığınız Gelişir.

3-             Kitap Okumak Hafıza Sorunlarının Çözümüdür.

4-             Yaşamı Sevmek İçin Bir Nedendir.

5-             Kaliteli Uyku için Kitap Okumak.

6-             6- Kitap Okuma Alışkanlığınız Bulaşıcıdır.

7-             Kendinizi Daha İyi İfade Edersiniz.

8-             Yalnızlık Hissini Yaşamazsınız.

9-             Pratik Düşünmeyi Geliştirir.

10-         Karar Verme Mekanizmanız Güçlenir.

11-         Genel Kültürünüz Artar.

12-         Kitap Okumak Sizi Zeki Yapar.

13-         Hediye Almak ve Size Hediye Seçimi Kolaylaşır.

14-         Kitap Okumak Uzmanlaşmanızı Sağlar. 

15-         Kitap Okumak Etkili Bir İlaçtır.

 

KİTABIN ÖNEMİ

 

 

Bu hafta Kütüphaneler Haftasıdır. Nasıl ki garaj denilince arabalar, eczane denilince ilaçlar akla geliyorsa; kitap denilince de akla kitaplık veya kütüphaneler akla gelmektedir. Kitapların önemi, kitaplara verilen değerle ölçülür.

Evrendeki tüm canlılar gibi insanların da besine, suya ve havaya gereksinmesi vardır. Ancak bunlar fiziksel yaşamın gereksinmeleridir. Oysa insanları, diğer canlılardan ayırt eden en önemli öğe, düşüncedir. İnsanlar düşünürler, düşündüklerini yorumlar, değerlendirir ve eyleme geçirirler.

İnsanlar elde ettikleri bilgileri, deney, beceri ve sanatlarını gelecek kuşaklara aktarmak isterler. Bu çabanın sonucu olarak yazıyı icat etmişler, geliştirerek matbaayı ve kâğıdı bulmuşlar. Dağınık ve kayıp olabilecek bu bilgileri, deneyleri, beceri ve sanatlarını kitap haline getirerek insanlığın hizmetine sunmuşlardır. İnsanlık tarihini, uygarlığını, toplumsal yaşamını eserlerden öğreniyoruz.

Kitaplar, toplumların düşünsel güneşidir. İnsanın zekâsını ve bilgisini geliştirir, deneylerini artırır, hatalarını düzeltir. Bilinçli insan, bilimsel araştırmaya, incelemeye, üretmeye, yönetmeye, olayları sağlıklı sonuca bağlamaya yöneltir. Bilinçli insanların oluşturduğu toplumlarda, demokrasi, hukuk, ahlak ve sosyal adalet ilkeleri gerçek kurallarıyla işler. Karşılıklı saygı ve güven pekişerek artar.

 

Bu nedenle kitap, uygarlığın simgesi, demokrasinin somut kanıtı, karanlığın amansız düşmanıdır. Kitaplar bu amaçla değerlendirildiğinde, kitaplığın önemi artar. Aksi halde kitaplıklar, kitaptan mezarlığına ve düşüncenin tutsak evine dönüşür. Ancak kitapları severek, okuyarak, okutarak çağdaş insan olabiliriz.

EN ÇOK KİTAP OKUYAN ÜLKELER

 

En çok kitap okuyan ülkeler hakkında bir araştırma yayınlandı. Global English Editing’in verilerine göre dünya çapında kitap okuma eylemine en çok zaman ayıran ülke Hindistan oldu. Türkiye ise ilk 10’a girmeyi başaramadı.

Merkezi Britanya’da bulunan Global English Editing şirketi, yaptığı araştırmada ülkelerin okumaya ayırdıkları zamanı ölçtü. Listenin ilk sırasında yer alan ülke ise Hindistan oldu. Ülkede ortalama kişi başı haftalık okuma süresi 10 saat 42 dakika olarak duyuruldu.

Hindistan’ı takip eden Tayland haftalık 9 saat 42 dakikalık bir istatistiğe sahip. Çin ise haftalık 8 saat ile kendisine üçüncü sırada yer bulmayı başardı.

Kitap okuma endeksini oluştururken bireylerin haftalık olarak okuma eylemine harcadığı zaman dilimi esas alınıyor. Basılı kitapların yan sıra, gazete, dergi ve dijital ortamda yer alan içeriklerin de dâhil olduğu her türlü okunabilir materyal; araştırmanın ve puanlamanın kapsamında bulunuyor.

 

En Çok Kitap Okuyan 10 Ülke

Okuma eylemine en fazla zaman ayıran 10 ülkenin 6’sının Asya’da bulunması dikkat çekiyor. Kalan 4 ülke ise Avrupa kıtasında yer alıyor.

İşte sıralamanın ilk 10 basamağında yer alan en çok kitap okuyan ülkeler:

Hindistan (10 saat 42 dakika)

Tayland (9 saat 42 dakika)

Çin (8 saat)

Filipinler (7 saat 36 dakika)

Mısır (7 saat 30 dakika)

Çekya (7 saat 24 dakika)

İsveç (7 saat 6 dakika)

Fransa (6 saat 54 dakika)

Macaristan (6 saat 48 dakika)

Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika)

 

Türkiye kitap okuma sıralamasında 5 saat 54 dakikalık ortalamayla 18. sırada yer alıyor. Dikkat çeken bir diğer veri ise Türkiye’nin İspanya, Kanada, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin önünde yer alması oldu.